Toneelclub O.C.H.

date De Blijdschap
coin € 12,50

Oorlog; offers & gewin

Anno 2020 blikt de 98-jarige Marchien terug op de donkere periode uit haar leven, die tegelijkertijd haar iets moois heeft gebracht in haar leven. “Ach ja, waar moet je beginnen. Het is al zo lang geleden. Veel raakt vergeten en het geheugen wordt er met de jaren ook niet beter op. Maar sommige dingen vergeet je echter nooit.”  We blikken terug op de jaren 1942, 1945 en 1950 en zien welke offers en winsten de oorlog heeft gebracht aan de familie Aaftink.

Het is oorlog als Marchien Aaftink met haar vader Hendrik en opoe moet overleven op de boerderij. Met een broer Geert die naar het front is gegaan, waar hij zich aansloot bij de Duitsers, was alle extra hulp voor het werk in en rond de boerderij welkom. De deur stond open voor onderduikers. Twee politiek vluchtelingen Han en Willem, en de jood Marcus werden opgenomen in Aaftinks huishouden. Van de twee onderduikers wist men van, maar Marcus werd voor zijn eigen veiligheid verborgen gehouden voor de buitenwereld. Al had de nieuwsgierige kruideniersvrouw Stien uit het dorp wel een vermoeden, gelukkig weet haar trouwe hulp Marie haar in toom te houden. En ook de dementerende opoe weet de dorpsjournalisten met haar bijzondere uitspraken uit huis te houden. Al weet en kan opoe meer dan we in eerste instantie denken.

Met een jood onder dak kregen de bezoekjes van de Duitsers aan Aaftinks Hoeve ineens een spannende lading. De spanning loopt nog hoger op als Geert weer in de woonkamer staat en hij ontdekt dat er een, in zijn ogen, niet welkome gast aan tafel zit.