Holten Science

date Kulturhus Holten - Kulturhus Theater
coin € 0,00

Prof. dr. Ben Feringa
De kunst om klein te bouwen

In 2016 ontving Professor Feringa (Hoogleraar Chemie en Nanotechnologie RU Groningen) de Nobelprijs voor de chemie voor zijn ontdekking en ontwikkeling van de “kleinste” machine : een nano-machine. Deze moleculair kleine machines kunnen door middel van UV-licht geactiveerd en gestuurd worden. Talloze toepassingen worden daarmee in de toekomst mogelijk, zoals de afgifte van medicijnen in het lichaam (target medication) en het op molecuul niveau in een zeer vroeg stadium detecteren van ziektehaarden en/of weefselveranderingen, een fascinerende toekomst in onder meer de geneeskunde zowel diagnostisch, therapeutisch en curatief.