Bugel

De bugel, ook wel flügelhorn genoemd, is een koperen blaasinstrument dat een belangrijk instrument is in fanfareorkesten. Op het eerste oog lijkt het op een trompet, maar de bugel heeft een veel zachtere, warmere en rondere klank. Met de docent ga je aan de slag om een mooi geluid uit de bugel te krijgen. Dat vergt enige oefening, maar geduld loont! Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, wordt het alleen maar leuker.

Over de bugel
De bugel hoort bij de familie van de koperen blaasinstrumenten. De bugel is gemaakt van metaal en eigenlijk een stuk opgerolde buis met een mondstuk er op. De toon maak je door in het mondstuk te blazen en je lippen te laten trillen. Op de buis zitten drie ventielen waarmee je de buis langer of korter kunt maken. Hierdoor kun je steeds meer tonen kunt spelen.

Tijdens deze cursus leer je eerst hoe je geluid uit de bugel krijgt. En dat zal in het begin niet altijd even makkelijk zijn, maar doorzetten helpt! Daarna leer je stap voor stap steeds meer tonen door met je vingers de ventielen in te drukken. Het blazen bepaalt ook hoe je toon klinkt. Je docent leert je hoe je toon zo mooi mogelijk kunt maken. Ook met je vingers en lippen mag je aan de slag om de techniek onder de knie te krijgen. Dat maakt het spannend. Je speelt bijna nooit iets wat je niet leuk vindt. En mooi meegenomen: met muziek maken train je ook hersenen!

Deze cursus wordt aangeboden door:

Contactformulier H.M.V.