Harp

Met de harp kun je alle kanten op. Het is namelijk één van de oudste instrumenten ter wereld. De Egyptenaren hadden al harporkesten! En omdat het al zo oud is, wordt het in bijna alle muziekstijlen gebruikt. Iedereen, jong en oud, kan plezier beleven aan de harp. Het leuke aan de harp is namelijk dat je zowel melodie als begeleiding speelt, je bent dus in je eentje ‘helemaal compleet’.

Over de harp
De harp is een tokkelinstrument, waarbij je de snaren meestal met je vingers in trilling brengt. De trilling van de snaar wordt versterkt doordat de snaar in een holle klankkast vast zit. Zo hoor je het geluid. Je kunt op allerlei verschillende manieren de snaren bespelen: hard, zacht, hoog, laag, snel, langzaam.

Het instrument heeft een langwerpige klankkast waarop een groot aantal snaren gespannen is. Die snaren verschillen van elkaar in lengte en dikte. Elke snaar brengt slechts één toon voort: hoe langer (en dikker) de snaar, hoe lager de toon. Het meest karakteristieke geluid van de harp dat we kennen is zacht en warm, wat romantisch. Toch kun je ook popmuziek, jazzmuziek en experimentele muziek op de harp spelen.

Deze cursus wordt aangeboden door: