Organisaties in het Kulturhus

Evenmens, informele zorg voor elkaar

Zorgen voor elkaar, het is iets wat zo logisch en vanzelfsprekend lijkt. Het geeft voldoening, maar roept soms ook vragen op. Dan is extra hulp fijn. Evenmens is een zelfstandige, onafhankelijke en laagdrempelige organisatie met jarenlange ervaring in het ondersteunen van mantelzorgers en zorgvragers, dit kunnen mensen van alle leeftijden zijn, van jong tot oud. Met behulp van zorgvrijwilligers en stagiaires hopen wij u te ondersteunen zodat u de zorg voor een ander beter volhoudt.


Zorgt u ook voor iemand?

Mantelzorg is geen bewuste keuze. U vindt het vanzelfsprekend en u verleent zorg omdat u een band met hem of haar heeft. U bent nodig en daarom is het van belang dat u de zorg zo goed en zo lang mogelijk vol kunt houden, zonder overbelast te raken.

Voor mantelzorgers is er bij Evenmens een mantelzorgconsulent. Een mantelzorgconsulent luistert naar uw verhaal, uw vragen, uw wensen en uw behoeften. Dit aanbod is er ook voor kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek familielid.

 

Heeft u een hulpvraag? 

Heeft u vanuit uw eigen zorgsituatie behoefte aan ondersteuning? Laat het ons dan weten. Wij bieden hulp bij bijvoorbeeld dementie, autisme, ggz-problematiek, een lichamelijke beperking of wanneer u gevoelens van eenzaamheid heeft of uw sociale netwerk uit wil breiden. Evenmens gaat met u in gesprek om te kijken op welke manier er ondersteuning aan u geboden kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door de inzet van een zorgvrijwilliger.

Dit is ook mogelijk bij mensen die in de terminale fase van hun leven zitten.

 

Wilt u zorgvrijwilliger worden?

Evenmens is altijd op zoek naar zorgvrijwilligers die mensen willen ondersteunen. Door de inzet van zorgvrijwilligers kunnen de mensen langer thuis blijven wonen en kunnen de mantelzorgers hun taken langer volhouden.

Enkele voorbeelden van situaties zijn: 

  • Een dame met een lichamelijke beperking zoekt hulp en begeleiding in het zwembad.
  • Een kop koffie en een praatje bij iemand die zich alleen voelt
  • Aandacht voor kinderen met autisme, zodat de ouders op dat moment ontlast worden.
  • Een wandeling maken met iemand die in een rolstoel zit.

Voor meer informatie over de ondersteuning van Evenmens, of als u zelf een hulpvraag hebt, of hoe u zorgvrijwilliger kunt worden, kunt u contact met ons opnemen op nummer 0548-638830

 

Schouderklopje

U komt in aanmerking voor het schouderklopje als u minstens drie maanden lang minstens acht uur per week zorgt voor iemand met wie u een persoonlijke relatie hebt. Dat hoeft niet alleen in een thuissituatie te zijn, dat kan ook zorg zijn voor iemand die in een instelling woont. De zorgvrager dient woonachtig te zijn in de gemeente Rijssen-Holten en de mantelzorger dient 12 jaar of ouder te zijn. 

Mantelzorg is niet iets waar iemand bewust voor kiest, het is iets wat je overkomt: je zorgt voor een persoon omdat je er op de één of andere manier een band mee hebt. Dat kan gaan om ouders, partner, kinderen, buren of vrienden. Een mantelzorger is dus niet hetzelfde als een vrijwilliger. Als mantelzorger kunt u het schouderklopje éénmaal per jaar aanvragen ook al bent u mantelzorger voor meerdere personen.

Mantelzorgers vervullen een belangrijke rol, daarom kun u het schouderklopje (een cadeaubon ter waarde van € 25,00) op bepaalde tijden ophalen.

Hiervoor kunt u op onderstaande link klikken

www.evenmens.nl/schouderklopje.

Terug naar overzicht

Openingstijden

Telefonisch bereikbaar op de volgende tijden:
Maandag 8.30 – 17.00 uur
Dinsdag 8.30 – 17.00 uur
Woensdag 8.30 – 17.00 uur
Donderdag 8.30 – 17.00 uur
Vrijdag 8.30 &ndas